SolarGroup Romania

Napelem energiatároló, akkumulátor termékek

Óriási előny, ha rendelkezünk saját napelemes rendszerrel, mert a napenergia villamos energiává, árammá alakítva megoldja az elektromos eszközök működtetését, de ezen túl használhatjuk fűtésre és hűtésre egyaránt, sőt az elektromos autó töltéséről is házon belül gondoskodhatunk.

Tehát egy napelemes rendszer fedezni tudja otthonunk energiaszükségletét, azonban nem mindegy hogyan és mikor érhetjük el a saját napelemmel termelt energiát!

Az energia termelése és felhasználása nem mindig esik egy időbe, ugyanis nappal termelődik a legtöbb energia – hiszen ilyenkor süt a nap, míg a fogyasztóknak az esti órákban van leginkább szüksége áramra. A megtermelt energia nem vész kárba, mert visszakerül a hálózatba, de számolni kell azzal, hogy a betermelt áramunkat valaki más fogja felhasználni, nekünk pedig mikor szükségünk lenne áramra, a hálózatról kell vételezzük, avagy pénzbe kerül. Persze éves szinten el lehet számolni a betermelt és vételezett árammal, szóval általános szempont szerint rosszul senki sem jár, viszont lehetőség van arra is, hogy a megtermelt villamos energiát elraktározzuk kizárólag saját célra! Hogyan? Milyen megoldást választhatunk, ha többet szeretnénk kihozni a rendszerből?

A villamosenergia-tároló a napenergiából származó áramot addig raktározza, míg tényleg szükség nem lesz rá, vagyis amíg fel nem használják. Az energiatárolók használata biztonságos, így teljes mértékben kihasználhatók a napelemes rendszerek előnyei, ha akkumulátort használ.

energiatároló

Milyen előnyökkel jár az energiatároló megléte?

Tényleges függetlenség!

Nincs is annál kényelmesebb, hogy a villamosenergia mindig rendelkezésre áll a felhasználó számára. Erre abban az esetben van lehetőség, ha egy energiatároló által folyamatosan, de legalábbis bármikor elérhető az áram. Ezzel a megoldással csak ritkán lehet szükség a közcélú hálózati villamos energiát fogyasztani.

Áramszünet esetén is van mihez nyúlni!

Az akkumulátorok, pontosabban energiatárolók képesek több órányi energiát eltárolni, ezért ha valamilyen okból hirtelen elmegy az áram, akkor sem kell azon aggódni, hogy valamilyen kár keletkezik a leállásból. A fagyasztó még tartja magát órákon keresztül, viszont egy keringető szivattyú leállása fatüzelésű kazán üzemeltetésekor már balesetveszélyes lehet!

Biztonság a szaldó elszámolás megszűnése után is!

A jelenleg érvényben lévő szaldóelszámolással, az arra vonatkozó szabályokkal egyben engedményt is kapnak azok, akik az energiát a hálózaton tárolják. Azonban nemsokára bruttó elszámolás kerül bevezetésre, ami azzal jár együtt, hogy rendszerhasználati díjat kell majd fizetni a visszavételezett áram után. Ismét egy nyomós indok, hogy miért jobb helyben megtermelt energiát eltárolni!

napelem akkumulátor

Kimagasló energiafüggetlenség helyi felhasználással – zöld energiával!

A háztartási energiatároló akkumulátoros, ennek köszönhetően pedig lehetővé teszi a napelemmel megtermelt energia helyben történő felhasználását. Ezek után itt a tökéletes megoldás a megújuló energiaforrás maximális kihasználására anélkül, hogy nagyobb mértékben a hálózatra lennénk szorulva. A helyben történő felhasználás aránya ezáltal akár több, mint duplájára nőhet!

Miért éri meg a napelem energiatároló?

A kiszámíthatóság, biztonság az, ami az energiatárolók legnagyobb előnye. A változó energiaárak mellett erre különösen nagy szükség van jelenleg és a jövőben egyaránt. A rendkívüli hálózati események (pl. áramkimaradás) esetén, a hálózat működésétől függetlenül állhat rendelkezésünkre áram.

Ezen túl az sem elhanyagolható tényező, hogy mivel nap közben alacsony a fogyasztás - hiszen többnyire nem tartózkodunk otthon, márpedig ilyenkor termelődik a legtöbb energia – a tárolás által anélkül történik az áramellátás, hogy a hálózatra lennénk szorulva, hogy vásárolni kellene az áramot, mikor épp nem termel a rendszerünk eleget.

Hány éven keresztül képes működni az akkumulátor?

Több tényező bír befolyással arra, hogy mennyi ideig lehet problémamentesen használni az akkumulátorokat. A telepítés helye, a szakértő tervezés és kivitelezés, egyéb. Két fajtája elérhető és attól függően, hogy a hagyományos ólom-savas vagy a lítium-ion, újratölthető akkumulátor van használatban, a típusuk és felhasználási körülményeik miatt is adódhatnak különbségek. A technológiák és felhasználási módok párhuzamosan hatással vannak az élettartamukra. A külső hőmérsékletváltozás nagy hatással van a működésükre, a lítiumos akkumulátoroknál megfigyelték, hogy alacsony mértékű az ettől való függés. Egyenletesen tartják továbbá a feszültségüket és a töltés-merítés kapcsán is kimagasló eredményeket produkálnak, hosszabb élettartam jellemzi őket. A degradálódás mértéke a korszerű technológiákkal jelentősen csökken, így legalább 10 év garancia mellett élvezhetjük az energiatárolókat.

Ha tehát egyébként is több energiát termel a napelem rendszer, mint amennyit a háztartás az adott pillanatban el tud fogyasztani, akkor célszerű az energiatárolók nyújtotta megoldásokkal élni, hiszen mind rövid, mind hosszú távon még nagyobb biztonsággal tud szolgálni a napelemes rendszer! 

Télen egyébként is kevesebbet termelnek a napelemek, mint a nyári, tavaszi vagy akár az őszi időszakban. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy áramot kell vételezni a szolgáltatótól, ami még a szaldóelszámolás ellenére sem a legjobb megoldás, ha egyszer van jobb is! A szigetüzemű-, háztartási méretű kiserőműveknél (HMKE) esetében szintén hálózatra való visszatáplálás történik, ami ingyenes tárolóként működik. A szigetüzemű rendszereknél az akkumulátorok várható élettartama 5-10 év, ráadásul itt speciális berendezésekre van szükség. Arról nem is beszélve, hogy ezen rendszerek kiépítése jelentősen többe kerül, mint egy hagyományos napelem rendszeré! 

De miért kellene megvenni az áramot, ha el is tudjuk tárolni? A mostani technológiákkal teljes mértékben függetlenedhetünk, sem a hálózattól, sem a szolgáltatótól nem kell többé függeni!

A napenergia tároló berendezés a következő esetekben is mindenképp jó választás:

Olykor a közmű hálózatra csatlakozás nem megoldható, ha pedig mégis, akkor nagyon költséges annak kiépítése. Emiatt sokan mondanak le a napelemről, pedig van megoldás, mégpedig a napelemhez megfelelő energiatároló, ami eddig nem volt olyan szükségszerű a szaldó elszámolás miatt, azonban nemsokára életet menthet!

A szolgáltató már most drágán adja az áramot, egyedül a kormány által biztosított „árstop” teszi lehetővé, hogy némileg mérsékelt körülményeket élvezhessünk. Ha a meglévő napelemes rendszerünk termelését meghaladja a fogyasztásunk, akkor több, mint praktikus megoldással szolgálhat egy energia tároló!

A kémiai tárolási technológiákkal otthoni körülmények között is lehetőség van az energia eltárolására. Ez lehet a fent említett lítium-ion akkumulátor, lítium-vasfoszfát akkumulátor, illetve savas ólomakkumulátor.

energia tároló BYD

Mikor mit válasszunk?

A savas ólomakkumulátorok olcsóbbak, viszont az élettartamuk is rövidebb, többször igényelnek cserét, mint a lítium-ion változatok. Indító akkumulátornak tökéletes, de az időszakos karbantartás miatt a korszerűbb változatok lassan kiszorítják ezeket.

Az ólomakkumulátornál drágább a lítium-ionos változat, azonban sokkal magasabb élettartammal bír. Az ára azonban egyre mérséklődni látszik, egyre több gyártó használja fel termékeihez, így válik elérhetőbbé a felhasználók számára is.

Az LPF, vagyis lítium-vas-foszfát cella technológia kedvezőbb előállítási költségeket tudhat magáénak, működése több mint megfelelő, biztonságos támogatás az energiatárolásban, ebben rejlik népszerűsége.

Tehát többféle alternatíva létezik az energiatárolásra, ami a napelemek jövője!

Ha tehát a felhasználó szabadabban szeretne gondoskodni az energiaellátásról, akkor érdemes lehet a hibrid üzemű napelemes rendszert (hibrid inverter, teljesítmény adatok, kapacitás: átlagosan 5-15 kWh) választani. A már előzőleg megtermelt energiát az akkumulátorból felhasználva érhetik el. Csak és kizárólag akkor lesz szükség a hálózat által biztosított energiára, amikor az energiatároló lemerül és nincs más megoldás. Áramszünet esetén is hatékony megoldásokat kínál!

Megnézem a termékeket
magnifiercrosschevron-down