SolarGroup Romania

Inverter jelentése - inverterek

Mivel a napelemes rendszer nem működőképes inverter nélkül, ezért érdemes egy kicsit kitérni rá, hogy mi is az, hogyan működik és milyen típusai léteznek.

Mi az inverter?

Az inverterek feladata a napelemek által termelt egyenáramot váltakozó árammá alakítani, hogy az közben meg tudjon felelni a közüzemi hálózatnak is, az elektromos eszközök működtetéséhez. Mind a szigetüzemű, mind a közüzemi hálózatra csatlakozó rendszerek esetében szükség van inverterre, a szigetüzeműnél akkumulátor is kelleni fog. Ahol a napfényből nyerhető energiát szeretnék felhasználni, ott mindenek előtt a megfelelő invertert kell megtalálni.

Ezen a feladaton túl a napelem inverter támogatja az áramtermelés optimalizálását és lehetőséget nyújt rá, hogy felügyeljük, szabályozzuk vele az áramtermelést. Ezzel biztosítani lehet a rendszer biztonságos működését sőt, termelési adatokat gyűjthetünk vele és kommunikációra is alkalmas a napelem inverter. Az adatokat nem csak az inverter kijelzőn láthatjuk, hanem ki is tudjuk nyerni belőle okos eszközök használatával. Ha lehetőség van rá, akkor akár számítógéppel vagy tablettel, ha nincs más, akkor egy okos telefonnal is elvégezhető beépített wifi kapcsolat mellett. A távkapcsolati rendszer egyben távfelügyeletet tesz lehetővé.

Miért legyen a legfontosabb a napelem inverter teljesítménye a választásnál? Szeretnénk, ha hatékony lenne és közvetlenül meglátszana az áram számlánkon, igaz? Az árak nem csak az egyik-másik, hanem mindegyik felhasználó számára fontosak, hozzá megfelelő minőségű és teljesítményű termékeket szeretnének társítani. Ez lehetséges, erre vannak a napelemes szakemberek, akik segítenek a választásban, melyhez elengedhetetlen a környezet vizsgálata, avagy a helyszíni felmérés. Milyen adatok fontosak, melyek azok a körülmények, amelyek alapján azonnal dönthetünk az elhelyezést illetően és hol kell külön kalkulálni? Nem árt tudni, hogy lesz-e megfelelő helyen a napelemnek, pl. a tetőre fel van-e már szerelve más egység, mondjuk napkollektor. Az inverterből és a napelemből úgy lehet a legtöbbet kihozni, ha minél optimálisabbak a körülmények.

Tehát a napelem inverter nem csupán egy termék, hanem több nagyobb szerepet tölt be működése során, akár egy SolarEdge, akár egy Huawei termékről legyen szó, elsődleges funkciója, hogy az alacsony feszültségű egyenáramot váltakozó árammá alakítja, enélkül nem tudná betáplálni az elektromos hálózatba sem. Optimalizált teljesítmény felel azért, hogy a napelem mindig a legnagyobb teljesítményt adhassa le.

Az inverter napelem regisztráció a garancia érvényesítésében is egy fontos lépés a beüzemelésben, amit a gyártó honlapján megtekinthetünk, onnan is kaphatunk részletes tájékoztató információkat.

Fronius Symo
Tauro tartószerkezet

Hogyan működik a napelem inverter?

Mivel a napelem inverter egy automatikusan működő berendezés, ezért már üzemkész állapotban tudja felügyelni és vezérelni a napelemek feszültségét és a rendszer teljes működését. Amennyiben hálózathoz csatlakozó rendszerről beszélünk, akkor a közüzemi hálózat feszültségét és frekvenciáját egyaránt felügyeli, vezérli a napelem inverter.

A felhasználók tehát megbízható támogatást élvezhetnek ezekkel a funkciókkal a háztartási méretekre tervezett napelem rendszer használatakor. Ha rendelkezésre áll a megfelelő eszköz, akkor akár ipari mértékben is hasznosítható a napenergia!

Tehát a napelem inverter a napsugárzásból a napelemekbe érkező egyenáramot a megfelelő feszültségű és frekvenciájú, valamint jelalakú váltóárammá képes alakítani, majd ezt fogja továbbítani a hálózat felé.

Inverter szabványok Magyarországon:

Feszültség: 230 V
Frekvencia: 50 Herz
Jelalak: szinusz

Az inverterrel szinkronizálni lehet a közüzemi hálózatba táplált villamos áramot, hogy az megegyező fázishelyzetű, feszültségű, frekvenciájú és jelalakú legyen.

A Fronius inverter például a következő lehetőségeket kínálja:

  • közüzemi hálózathoz megfelelő termékek
  • távfelületek biztosítása
  • adatnaplózás, monitorozás
  • biztonsági és védelmi funkciók
  • saját fogyasztók egy részének vezérlése
  • egységes Snap inverter technológia
  • standard felszerelés, gyors üzembe helyezés
  • egyszerű szervizelés: szabad aljzatok, nyitott interfész
  • integrált adatkommunikáció, webszerver: WLAN, Ethernet, WiFi

A modern igényekre szabott inverterekkel optimalizálhatjuk a termelést, aminek köszönhetően mindig a legnagyobb teljesítményt kaphatjuk. Ha például a napelemek nagyon le vannak árnyékolva, nem veszi figyelembe a gyengén teljesítő napelemeket, ezek termelése felfüggesztésre kerül, és csak a jól teljesítő panelek termelését veszi figyelembe.

Fronius Symo inverter
Huawei inverter

Mi gondoskodik az inverter biztonságos működéséről?

A hálózatba való visszatáplálás megszűnik abban a pillanatban, ha az inverterünk rendellenességet tapasztal a rendser vagy a hálózat működésében. Ha netán áramszünet lenne, akkor is így jár el, ezért nem kell attól tartani, hogy áramütést szenved el a hibaelhárító.

Ha villamos ív keletkezik a DC körben, az AFCI (Arc Fault Circuit Interruption) leállítja az invertert, a beépített ívhiba megszakításnak köszönhetően. A túlmelegedés elleni védelem szintén ismérve a jó inverternek.

A kínálatunkban is elérhető Fronius Inverter választék számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Ügyfeleink sokasága választja ezt a márkát két legfőbb előnye okán: megbízhatósága és biztonságos üzemeltetése miatt. Feltehetőleg az Ön cégének ügyfelei is előszeretettel választják majd ezt, mert a legjobb tulajdonságai között szerepelnek:

Snap inverter technológia: Ez a fajta egységes felépítés által a hátlap kerülhet először felhelyezésre. Minden sorkapocs ebben a részben található. Ezekbe kell bekötni az AC és DC kábeleket. Aztán erre lehet a berendezést felakasztani és rögzíteni, rápattintani. Könnyű szerelést, szervizelést tesz lehetővé, újrakábelezés nélkül!

Dynamic Peak Manager: Az optimális munkapont keresésekor automatikusan végigellenőrzi az I-V görbét. Az MPPT algoritmus képes dinamikusan alkalmazkodni a körülményekhez, mindig megtalálja a legoptimálisabb munkapontot.

Zero feed-in: Ezzel a funkcióval nem kell visszatáplálni a közcélú hálózatnak, így könnyen meg lehet felelni a hálózatirányítói korlátozásoknak, plusz nem zavarodunk bele a hálózatra tápláló rendszer követelmény feltételek bonyodalmaiba.

Automata HF transzformátor átkapcsolás: A Galvo típusú transzformátoros inverterekben magas frekvenciás transzformátorokat helyeztek el. Az átkapcsolási funkcióval állandó magas hatásfokú működés érhető el, ezáltal magasabb hozamot tud biztosítani.

Integrált adatkommunikáció: Teljes körű online rálátás a napelemes rendszer működésére: webszerver és interfészek egysége található meg a csomagban. Internethez csatlakoztatható hálózati kábelen és WiFi-n is, azonban még idegen eszközök csatlakozását is engedélyezi: Modbus RTU SunSpec vagy Modbus TCP SunSpec, illetve Fronius Solar API.

Milyen inverterek elérhetőek?

Energia tárolás szerint a napelemes inverter lehet hálózatra csatlakozó, hibrid inverter vagy szigetüzemű.

Hálózati csatlakozás szerint megkülönböztetünk: egyfázisú, háromfázisú invertereket. Attól függően, hogy milyen típusú a hálózati csatlakozás, úgy választható inverter is. Egyfázisú hálózatra 1 fázisú invertert lehet csatlakoztatni, míg a háromfázisúnál 3 fázisút, de akár fázisonként csatlakoztathatunk 1-1 egyfázisú invertert, viszont ez elég költséges.

A megfelelő inverternek a kiválasztásában nagy szerepe van annak is, hogy milyen termékeket engedélyez a helyi szolgáltató. A másik szempont pedig az, hogy mekkora a háztartás energiaigénye, ugyanis annak megfelelően dől el, hogy egyfázisú vagy háromfázisú inverterre lesz-e szükség.

Transzformátoros vagy transzformátor nélküli legyen az inverter?

Vékonyfilm rétegű napelem esetén szükség van a transzformátorra, hogy a DC és AC feszültséget összeszinkronizálja. A monokristályos és polikristályos napelemeknél tekercsek és kondenzátorok gondoskodnak a szinkronizálásról.

Igen hosszú a sor tehát, amiből választani lehet, hogy az ügyfélnek leginkább megfelelő megoldás álljon rendelkezésére.

SMA

A napelem nagyker kínálatában található termékek között egyaránt fellelhető számos egyfázisú, háromfázisú, valamint hibrid invertereket!

Megnézem a termékeket
magnifiercrosschevron-down