SolarGroup Romania

Solar optimalizálók

A napelemes technológia jelentős tempóban fejlődik, a gyártók folyamatosan alkalmazkodnak az igényekhez.

Míg a hagyományos rendszerek esetében számolni kell azzal, hogy a leggyengébb láncszem hatással van a lánc minden elemére, olykor kifejezetten negatív módon, addig a solar optimalizáló vagyis a teljesítmény optimalizáló lehetőséget nyújt arra, hogy a napelemek egyenkénti teljesítményét élvezhessük!

Egy sztringen, vagyis napelem füzéren belül a napelem modulok egymással sorba vannak kötve, ezért nem függetlenek egymástól. Mivel a legkisebb teljesítményű modul határozza meg  az átfolyóm áramot, ha az egyik modul valamiért nem teljesít kellőképp, akkor annak hatására az egész sztring teljesítménye csökken. Az árnyékolás is nagy hatással van a teljesítményre, így hát nagy figyelmet kellett fordítani arra, hogy az egyes napelemeket megfelelően tájolják, azokra ne vessen árnyékot a szomszédos épület vagy növényzet, magas fák, hiszen ezek mind csökkentik a teljesítményt. Ezekre a problémákra a modulonkénti kezelés jelenti a megoldást!

Mivel a SolarEdge teljesítményoptimalizáló esetében minden egyes modul teljesítménye külön termel, a napelemenkénti munkapont optimalizálók esetén maximális teljesítmény adott. Tehát nem befolyásolják egymást az egyes modulok, aminek hatására nagyobb hozam érhető el ezzel a rendszerrel. A napenergia termelés és hozam magasabb lehet abban az esetben, ha ezt a technológiát választjuk.

A Smart technológia tényleg okos, számos olyan előnyt nyújt, amit egy napelem az átlagos felhozatalból nem képes. Ez is egy a SolarEdge-re jellemző előny.

Mi az a teljesítményoptimalizáló?

A solar optimalizálók a napelem modulok hátuljára vagy a tartószerkezetre vannak felerősítve. A modulonként történő teljesítményoptimalizálás napelem optimalizáló egységekből és inverterből áll, illetve felhő alapú felügyeleti platformból. A SolarEdge optimalizáló termékek kifejezetten a gyártó saját invertereihez készültek a modulszintű PV teljesítményoptimalizálás érdekében. Segítségével minden modul külön-külön is távfelügyelhető. Vagyis nem csak az inverteren, hanem a napelemeken is megtörténhet a munkapont követés, így ha bármilyen hiba történik, akkor egyszerűbben meg lehet határozni annak a helyét. A solar optimalizálók előnye, hogy nem probléma a nem ideális tájolás, az sem gond, ha valamilyen árnyékkal kell számolni esetleg tartósan is, hiszen lényegesen szabadabb elhelyezést tesznek lehetővé a teljesítmény optimalizálók. A SolarEdge Power Optimizer széria a következő típusokat foglalja magába: P300, P300J, P370, P401, P404, P405, P485, P500, P505, P650, P701, P730, P800p, P801, P850, P950, P1100 a teljesség igénye nélkül. Ezek alkalmasak kisebb és nagyobb háztartások számára, valamint ipari és nagyméretű rendszerekhez egyaránt.

A SolarEdge inverter előnyei tehát a következők:

  • több energiát termel – napelemenkénti független teljesítmény
  • panelek egyenként való mérése – egyedi monitoring rendszer
  • beépített tűzvédelmi kapcsoló – nagyobb biztonság
  • nem befolyásolja a termelést a leárnyékoltság – nem az átlag hozam kerül számításra
  • 25 év garancia

 

Szabadabb rendszerkialakítás az, amit elérhetővé tesz, hatékony rendszerfelügyeletet biztosít, továbbá növekedő energiahozammal számolhatunk vele.

A modulszintű teljesítményelektronika egy teljesítményoptimalizáló funkciókkal ellátott rendszer, amivel sokkal átfogóbbá válik a rendszerfelügyelet és nem utolsó sorban a biztonság – mellette pedig maximális termelést biztosít!

Megnézem a termékeket
magnifiercrosschevron-down