SolarGroup Romania

Napelemes mérőműszerek

Egyre több napelemes rendszert telepítenek hazánkban is, ezért a napelem méréseknek egyre nagyobb jelentősége van. A napelemes rendszer bemérése olyan mérőműszereket követel meg, teszik szükségessé azok alkalmazását, amelyek segítségével a különféle hibák bemérése válik lehetségessé.


Sajnos az olcsó termékek felhasználása a napelemes rendszerek esetében sok problémát okoznak, hiszen nem úgy működnek, mint ahogyan azt előtte szerették volna a felhasználók. Magyarországon még nincsenek akkora mértékben elterjedve a napelemes rendszerek, mint néhány szomszédos vagy közeli országban, bár igény lenne rá, de az anyagi keret olykor meghatározott. Így fordulhat elő, hogy a gyenge minőségű napelem termékek is felszerelésre kerülnek, sőt sokszor már az összeszerelésnél és végellenőrzésnél látszik, hogy nem fognak tudni az elvártakhoz mérten teljesíteni.


A különböző árukereső oldalakon kezdődik a keresgélés azoknak, akik nincsenek tisztában az alapvető követelményekkel, csakis az általános igényeket és a termék árakat veszik figyelembe. Egyáltalán milyen műszerek szükségesek a mérések elvégzéséhez? Ott vannak az univerzális műszerek, lakatfogók, hőkamerák, különböző adatgyűjtők az adatok kigyűjtéséhez, földelési ellenállásmérők, analóg multiméterek digitális multiméter, LCR, banán, krokodil csatlakozók és még sorolhatnánk. Az akciók megnyerőek lehetnek, de érdemes csak az akció miatt az olcsóbbat választani? Szakértő segítség nélkül nagyon mellé lehet nyúlni, ezért sem javasoljuk a hozzáértő személy nélküli választást, bármilyen típusú napelemről legyen szó!


A szakszerű telepítés éppen annyira fontos, mint a megbízható napelem panelek, inverterek, akkumulátor - akkumulátorok, vezeték, kábel - kábelek, alkatrészek, modulok, tápegységek, aljzatok, biztonsági kapcsolók, egyéb tartozékok és tartószerkezetek használata (többek között), hogy a napelem rendszer az elvártakhoz mérten biztosítsa az energiatermelést. A megelőzésre és az ellenőrzésre is kiváló megoldás a napelem mérés a megfelelő mérőműszerek segítségével!

A speciális napelemes mérőműszerekkel eleget lehet tenni azoknak a szabványoknak, melyek a mérésekre vonatkoznak. A rendszerdokumentáció részét kell képezze a mérési jegyzőkönyv, melyre a tulajdonosoknak is szüksége lesz a későbbiekben.

napelemes mérőműszerek
érintésvédelmi felülvizsgálat mérőműszerei

Mire alkalmazhatók ezek a mérőműszerek?

A napelemes rendszerek           

  • vizsgálata
  • minősítése
  • hibakeresése
  • a teljesítmény mérésére
  • a villamos hálózat létesítését követő vizsgálatokhoz.

 

Hogyan zajlik a napelemes rendszer mérésének folyamata?

A meglévő rendszereknél mindig az első dolog, amit felmérnek, hogy rendben van-e a napelemek elhelyezése, a kábelezés, a csatlakozás, valamint ellenőrzik a védelmi eszközöket és az inverter által közölt információkat. Egy jó szakember már ezen a pontos megláthatja az esetleges hibákat, de ennek ellenére is szükséges a műszeres mérés!

A problémát a mérőműszerekkel pontosan fel lehet térképezni, így a rendszer berendezéseinek működését és az inverter, a sztringek paramétereit szintén ellenőrizni lehet.

Milyen mérőműszer kellhet, mely műszerek a legismertebbek a méréseknél? Egy profi műszer nélküli telepítésnek, szerelésnek neki sem áll. A mérő szerszám kategóriák számos lehetőséget foglalnak magukba. Az ezekkel való mérésekkel jobban ki lehet használni a napelemek nyújtotta biztonságot, hiszen olyan rendszerrel rendelkezhet a tulajdonos, amelyek megbízhatóak és a legjobb, leghatékonyabb megoldásokat teszi lehetővé a napenergia felhasználása terén. Lakatfogó, hőmérséklet érzékelő, digitális multiméter, multimétrek True RMS funkcióval, ellenőrző készlet, napelem analizátor – ezek talán a leggyakoribb eszközök. Ugyanakkor az I-V karakterisztika ellenőrző és IVck teszter olyan méréseket tesz lehetővé, mint környezeti/modul hőmérséklet, DC/ACtrms feszültség, áram és teljesítmény, sztring ellenállás vizsgáló, földelési hiba mérésére-, szigetelési vizsgálatokra alkalmas kézi eszközök. De nem feledkezhetünk meg a kiegészítő USB stick és Compact flash meghajtóval rendelkező berendezések, RCD teszterek, lézeres szintező és távolságmérő eszközök, automatizálás kapcsán pedig állapotfigyelő szenzorok például vagy az egyedi munkapont, áram – feszültség karakterisztikájának meghatározására alkalmas analizátorok 1-3 fázisú mérésekhez. Ezek többnyire fém, alumínium és műanyag részekből állnak, ezek az anyagok jellemzőek rájuk többek között. Az adott napelemes szoftver a telepítés és regisztráció után pedig betekintést nyer a működésbe, így minden tájékoztató információ rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy a legjobban lehessen optimalizálni a napelemes rendszert.

lakatfogó

Milyen méréseket kell elvégezni?

Egyenáram DC mérés: 

• Feszültség, teljesítmény, áram, energia. 

• Modulok, panelek I-U karakterisztikája. 

• Uoc, Isc (üresjárási feszültség, rövidzárási áram). 

• Napenergia besugárzás. • Modul hőmérséklete.

egyenáram mérés
Váltakozó áram mérés AC: 

• Feszültség, teljesítmény, áram, frekvencia, teljesítménytényező, energia, felharmonikus áramok. 
• Napelem modul, panel, inverter és a napelem rendszer hatásfok kiszámolása. 

Villamos hálózatokon végzett mérési funkciók: 

Hálózati szigetelési ellenállás, védőföld folytonossága, vonali impedancia, hurokimpedancia, RCD vizsgálatok, földelési ellenállás, AC áram, TRMS feszültség – frekvencia – fázissorrend, teljesítmény, energia, felharmonikusak. 

A napelem teljesítmény mérése, az érintésvédelmi vizsgálat, a földelés mérése és a napelem hatásfokának, teljesítményének méréséhez elengedhetetlen a speciális mérőműszerek megléte a napelemhez! Ezek a mérők, multiméterek, érintésvédelmi műszerek, oszcilloszkópok, nyomásmérők, univerzális szerszámok, kiegészítők arra szolgálnak, hogy a több évtizedre tervezett napelemes rendszerek megfelelően működjenek és nem utolsó sorban biztonságosan! Ez utóbbihoz több kell annál, hogy minőségi anyagokat használhatunk a napelemekhez, nem csak ipari megoldásoknál, hanem a hálózatra csatlakozó napelemeknél is szükség van széleskörű mérésekre, hogy minden az elvárások szerint működhessen, műszaki szempontból megfelelhessen.

A napelem teljesítmény mérése, az érintésvédelmi vizsgálat,a földelés mérése és a napelem hatásfokának, teljesítményének méréséhez elengedhetetlen a speciális napelemes mérőműszerek megléte!

Megnézem a termékeket
magnifiercrosschevron-down