SolarGroup Romania

Napelem termékek készletről

A napelem segítségével akár egy életre búcsút inthetünk a villanyszámlának!

Napelem, solar panel termékeket keres cégének értékesítési céllal?

Mint nagykereskedés pontosan tudjuk, hogy az emberek milyen megoldásokat keresnek! Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig ugyanazt a panelt, modult és invertert kell telepíteni, hiszen rendkívül széleskörű a választék. Szerencsére, már minden igényhez meg lehet találni a megfelelő megoldást. Ebben próbálunk meg segíteni a napelemes cégeknek, hogy megrendelőik számára minőségi, megbízható termékeket szerelhessenek fel!

 

Q Cells Q.PEAK DUO BLK
napelem

Milyen napelem modulok közül választhat?

 A legtöbb napelemnek szilícium az alapanyaga, mely tisztításra kerül a gyártási folyamat során. Foszfor, bór atomokkal dúsítják. Vagy kristállyá húzzák vagy grafit / kerámia formába öntik, ha polikristályos szerkezetről van szó. Ezután kezdik el felszeletelni.

Most nézzük a különböző típusú napelemeket – melyik mit tud?

Monokristályos napelemek:

Teljesítményét tekintve rendkívül hatékony típus, hiszen 15-17%os hatásfokkal dolgozik. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan megbízhatunk benne, ha a teljes villanyszámlát ki szeretnénk váltani napelemmel. Azonban egyúttal a legdrágább is, ami a gyártási folyamat miatt van: Fekete, egymáshoz hegesztett szilícium rétegekből áll. A cellákat egy henger alakú tömbből vágják nyolcszög formájúra. Bár ez relatíve gazdaságos módszer, míg mindez megtörténik és megkapja a többszöri felületkezelést, addigra igencsak megugranak a költségek.

Persze megéri, mert nagy hatékonysággal tudja hasznosítani a közvetlen napfényt, azonban a szórt fényről ez már nem mondható el. Ennek okán szükséges nagy körültekintéssel eljárni a tervezésnél, hiszen nem mindegy, hová kerül, milyen tájolással sikerül felhelyezni a tetőre, fontos továbbá tartani vele a 30-60 fok közötti dőlésszöget.

Trina Solar
QPEAK DUO G8

Polykristályos napelemek:

A neve is utal rá: több cellából épül fel, több kristály alkotja a panelt. Ennek a típusnak nagy előnye, hogy az előállítása gazdaságosabban megoldható, egyrészt a gyorsaság miatt, másrészt kevesebb energiával. Ennek köszönhetően számunkra is kedvezőbb áron elérhető. Kékes-lila színe van a kristályoknak, melyeket tömbben növesztenek. Vékony szeletekre vágják fel őket, így lesznek belőlük cellák. Azután, hogy ónszalaggal összeforrasztották őket, többrétegű védőburokba kerülnek.

Mivel ez a technológia olcsóbb – ettől függetlenül megbízható minőséget garantál -, mind az előállítási ár, mind a beszerzési árak is kedvezőbbek az átlagnál.

Milyen hatásfokkal számolhatunk a polikristályos napelemnél? Bár a hőterhelést nem kedvelik, képesek 14-16%-os hatásfokkal dolgozni, sőt bizonyos márkák esetében egyedi megoldásokkal küszöbölik ki a hőterheléssel járó hátrányokat, melyből óriási előnyt kovácsolnak! A PERC technológia és az anti-reflexiós felület nagymértékben csökkenti ezeket a problémákat!

További előnye, hogy a tájolásnál nincsenek akkora végletek, mint az egyéb napelemeknél, a dőlésszöget sem kell feltétlenül olyan szigorúan venni, mint például a monokristályos napelem moduloknál, amelynek egyébként szintén megvannak a maga előnyös tulajdonságai.

Vékonyfilm rétegű napelemek:

Azt mind tudjuk, hogy a tájolásnak és a dőlésszögnek jelentős szerepe van a napelemek hatékonyságában. A vékonyfilm napelemeknél a standard szög 15%-kal is eltérhet. Ezt azokban az esetekben alkalmazzák, amikor annyira korlátozottak a lehetőségek, hogy ezekkel a megoldásokkal kell élni, az alumínium tartószerkezettel korrigálható. Egészen rövid ideig tart az előállításuk, ezzel együtt a gyártási költségek is kisebbek ezen napelem panel esetében. Ezeknek azonban ára van, hiszen a hatásfokuk messze eltér az imént bemutatott két változattól! Hatásfoka: 6-8%.

Szerencsére nem akadály a különböző modulok összekötése, ezért ha ügyfele már meglévő rendszerét szeretné bővíteni, akkor segíteni tudunk a hozzá megfelelő napelem kiválasztásában, beszerzésében a szolgáltatás részeként!

napelem panel
BiHiKu-BiKu

Tudnivalók a napelem panelek árairól:

A napenergiát közvetlenül villamos, azaz elektromos árammá kell alakítani. Ami kell hozzá, az legfőképp az inverter és napelemek, na és persze napenergia. A 12V egyenáram, amit előállít, közvetlenül fel is használható, de vissza lehet táplálni a hálózatra, de ehhez első körben váltóárammá kell alakítani. Többféle rendszerrel lehet megtermelni a villamos energiát, melyek mindegyikéhez szükség lesz a napelemekre, avagy magukra a panelekre.

Rengeteg a nyitott kérdés, amire mindenki válaszokat szeretne kapni, ugyanakkor már sok esetben bizonyítottak a napelemek, tehát a legfőbb kérdés immáron inkább csupán az, hogy hová, milyet és mennyit?

Kínálatunkban többféle gyártó termékei sorakoznak fel, hogy ezzel is szélesebb körben tudja majd cége kiszolgálni az eltérő igényeket!

Megnézem a termékeket

Milyen rendszer típusok vannak?

Hálózatra visszatápláló napelem rendszer tájékoztató:

Leginkább arra szolgál, hogy a háztartás szükségleteit kielégítse, tehát megtermelje a lakók számára szükséges villamos energiát. A vezetékes áram megléte egyben lehetővé teszi, hogy kikerüljük az akkumulátor telepítést a tároláshoz, ugyanis a közüzemi hálózatba való visszatáplálás ez esetben lehetséges.

A napelem rendszer árak és részei: 
- inverter (a teljes ár kb. 15-20%-a) 
- oda-vissza mérő óra 
- napelem (kb. 50-75%-a az árnak) 
- tartószerkezet - szerelvények, kábelek

A SolarEdge termékek kiváló hozammal tudnak szolgálni, mert mindig a legmagasabb termelést veszik átlagnak, de a Fronius Inverter termékekkel szintén magas hozamra, előnyös megoldásokra találhatnak mind a kisebb, mind a nagyobb háztartások! A felhasználóbarát funkciók mellett nagy előnyük a hosszú távú garancia az érvényesítést követően.
Szigetüzemű napelem rendszer:
Segítségével azokon a helyszíneken is megtermelhető a megfelelő mennyiségű áram, ahol a villamos hálózatra történő csatlakozás nem megoldható, illetve csak nehezen kivitelezhető. Ennek okai lehet többek között a helyszíni adottságok, elszigeteltség. Egy tanya vagy nyaraló ház, kisebb méretű és fogyasztású hétvégi- vagy családi ház is rendelkezhet napelemes rendszerrel. A rendszer sajátossága azonban ebben az esetben a megbízható minőségű, speciális akkumulátor, energiatároló jelenléte, melybe a napelem modulok által megtermelt energia tárolása történik (12V vagy 24V). 

Azoknak ideális választás, akik kis teljesítményű fogyasztónak számítanak, tehát nem éri el a fogyasztás azt a szintet, amit több mint az átlagos, sokkal inkább az alatt marad. A szigetüzemű rendszer hatásfoka magasabb is lehet abban az esetben, ha nem használnak 230V váltakozó feszültségről fogyasztót. Ilyenkor inverter sem kell, de inverterrel akár 230V feszültségű fogyasztók is üzemeltethetőek. Tekintettel arra, hogy a rendszerek között mérlegelve, sokkal többe kerülhet végül a napelem, mint a hagyományos, tetőre telepített napelem rendszerekkel kellene költekezni, érdemes megfontolni a telepítését, kivitelezését. A tartószerkezet erre a napelem rendszerre jócskán több anyagot jelent, mint egyébként, szóval szigetüzemű rendszer esetén érdemes felmérni, hogyan lenne a legjobb. Ha nincs más megoldás, akkor természetesen ez a napelem rendszer a legjobb választás! 

Részei: - napelemek (kb. 30%-a a teljes árnak) 
- akkumulátor (30%) 
- töltésszabályzó 
- inverter (40%-a az árnak) 
- fogyasztók (villamos hálózat) 

Napelem egyébként egy félig fedett parkolóra is telepíthető, sőt számos megoldás létezik, hogy szabályosan és nem utolsó sorban előnyösen tudják hasznosítani a felhasználók a napenergiával nyert áramot. Az napelemes autó parkoló is egy a sok közül, melyben szintén segíteni tud cégünk! Amennyiben az Ön vállalkozásában is van kereslet ezen megoldások iránt, akkor hozzánk bizalommal fordulhat a kialakításhoz, beüzemeléshez szükséges alkatrészekért! 

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a napelemes rendszerek, melyekre pályázat útján elérhető állami támogatás is igénybe vehető, köztük a jelenleg is nyitva álló vissza nem térítendő 100%-os támogatással nem csak a tavalyi évben, hanem 2022-ben egyaránt. Ennek hatására még inkább meg fog sokszorozódni azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek napelemet szeretnének. Természetesen az ipari létesítmények, céges ingatlanok sem kivételek, tekintve a növekedő energia árakat, beleértve az áram drágulását, melyet jelenleg a kormányunk tart kordában. De meddig vajon? Ezért is találkozhatunk egyre több helyen a napelem előnyeivel, ami lehetővé teszi, hogy zöld energiát használjuk a különböző elektromos készülékek üzemeltetésére. A teljes függetlenedés sem kizárható, így hát azoknak, akik ezt a célt tűzték ki maguknak - s akik valószínűleg az Ön ügyfelei között is egyre többen fognak feltűnni – érdemes minden lehetőséget ismertetni velük, hogy a számukra legjobb ajánlatot kaphassák!
Mekkora napelem rendszert érdemes telepíttetni? Gyakran merül fel ez a kérdés.
Mindig egyéni elbírálás alapján lehet megállapítani, hogy hány kWh-ban, mekkora kWp teljesítményben érdemes gondolkodni, amit más egyéb tényezők is befolyásolnak. Tapasztalataink szerint már a tervezésnél eldől az, hogy mennyire lesz hatékony a rendszere annak, akinek napelem kell a villamos energia megtermeléséhez. A tiszta energia rendelkezésre áll, hiszen a nap süt, de a napos órák száma, a napfény mennyisége, árnyékoltság, stb. mind hatással van rá, hogy mekkora a napelemes rendszerek teljesítménye. 

Az első dolog, amit ugyebár figyelembe szokás venni, hogy mekkora a háztartás fogyasztása. Attól függően, hogy az ügyfél például csak egy részét vagy egészét szeretné megtermelni napelemmel a saját fogyasztásának, ez lesz a kiinduló pont. De itt az is számításba jöhet, hogy a napelem telepítésével együtt vagy esetleg később bekerülnek olyan fogyasztók is, melyek hatással lehetnek arra, hogy a megtermelt villamos energia képes lesz-e a jövőben is lefedni az igényeket. Mindenre van megoldás, de a szakértelem elsődleges a felmerésnél, tervezésnél. A kalkulációban tehát első körben az éves, havi villanyszámla fogja adni a kiindulási pontot, ez segít a kalkulációban is. Hogy ténylegesen mennyit fog termelni a rendszer, az sok tényezőtől függ, köztük a: tájolás, dőlésszög, teljesítmény, na és persze a napos órák száma által. 

Ha a monokristályos napelem több energiát tud termelni, akkor miért nem azt választja mindenki? Egyáltalán mitől jobb egy ilyen panel vagyis mikor célszerű ezek felszerelése? Túlságosan egyszerű lenne feketén-fehéren nézni a dolgokat, ugyanis míg ahol a mono kristályos napelemmel meg lehet termelni azt, ami az elképzelésekben is megfogant, addig hazánkban a napos órák számát figyelembe véve a legtöbb esetben a polikristályos napelemmel tudjuk biztosítani a legtöbb energiát a háztartásnak, hiszen a szórt fényt jobban tudja hasznosítani ez a típus. 

Mindig vannak pro és kontra érvelések, nem beszélve arról, hogy bár régóta vannak használatban a napelemek, sokan a szomszédtól, ismerőstől kérnek tájékoztatást az ő tapasztalataik alapján. Ha pedig egzakt nem is lehet kimondani, hogy melyik napelem a legjobb vagy milyen inverter az, ami a legmegfelelőbb, leginkább megbízható, hiszen nincs közös egységes álláspont a témán belül – a helyszíni felmérés és az ügyfelek számára történő részletes tájékoztatás segíthet abban, hogy mindenki elégedett lehessen végül!
Mennyi ideig működik a napelem rendszer?
Az eddigi tapasztalatok alapján akár 40 évig is használható a napelem rendszerünk és még csak nagy különbség sincs az alsó- és a felsőkategóriás termék árak között. Ezért is éri meg jobban a minőséget választani a napelem telepítés során, hiszen a gyártók garanciáját nézve kb. 20-30 évig számolhatunk a napelemmel! Az élettartalmi kérdések vonatkozásában a napelem után az inverterről is szót kell ejteni. Az megtörténhet, hogy az invertert idő közben cserélni kell, de ez sem a telepítést követő néhány évben jellemző, sokkal inkább évtizedben mérhető az élettartamuk. Aki eddig emiatt aggódott, az megnyugodhat, mert adott esetekben kell csak ezzel számolni. Az is fontos, hogy ha minőségileg kifogástalan anyagokkal rögzítik és kábelezik a napelem rendszert, akkor ezeknek az alkatrészeknek nem lesz baja ez idő alatt, a degradáció minimális és a működést vagy a hatékonyságot sem befolyásolja! A legfontosabb, hogy a napelem inverterek kapcsán a hazai garancia 25 év maximum a Fronius termékek esetében, tehát Magyarország szempontjából a gyártó a lakossági ügyfelek számára is 25 év garanciát biztosít. A napelem élettartamban és a megfelelő működésben szintén nagy szerepet játszik az, hogy milyen volt a kivitelezés minősége, valamint azt is érdemes kiemelni, hogy jó esetben az évek alatt egyszer költ csak az ember a napelemre, ahhoz pedig lehetőleg a legjobb, legmegbízhatóbb alkatrészeket javasolt felhasználni, hogy tényleg csak a kikerülhetetlen problémákkal kelljen számolni hosszú távon!

Kínálatunkban megannyi napelem lehetőség sorakozik fel, amelyeket a Solargroup Kft. partnerei is ki tudnak használni, ezáltal tovább közvetíteni az ügyfelek részére.
magnifiercrosschevron-down